Česta pitanja o privremenoj odgodi nastave u SOVI

Ovdje pročitajte odgovore na najčešće postavljena pitanja o nastavi u SOVI koje ćemo redovito ažurirati prema dostupnim informacijama. Ako imate bilo kakva pitanja na koja niste pronašli odgovor, pišite nam na e-mail: sova@sova.hr i odgovorit ćemo vam u najbržem mogućem roku.

Koliko dugo će nastava biti odgođena?
Od 18.03.2020. uveli smo online nastavu u SOVI i nastavljamo s održavanjem tečajeva putem programa Skype. Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastava će se do daljnjega održavati online.

Ako će se nastava odgoditi na dulje razdoblje, što će se dogoditi s našim tečajem, hoće li se ukidati?
Tečaj se ni u kojem slučaju neće ukidati, prilagodit ćemo raspored prema broju neodrađenih sati nastave i svakako odraditi obavezan broj sati u svakom tečaju. Od 18.03.2020. uveli smo online nastavu, o čemu će svaki profesor ili profesorica pravovremeno obavijestiti i uputiti svoje polaznike.

Što je potrebno za prisustvovanje online nastavi u SOVI i kad i kako će se online nastava izvoditi?
Za prisustvovanje nastavi potrebno je računalo, stalna internet veza, po mogućnosti slušalice s mikrofonom (nije obavezno)  i program Skype, osim ako nije drukčije dogovoreno s profesorom ili profesoricom. O svemu će vas detaljno obavijestiti i uputiti vaš matični profesor.

Zašto bih ja ili moje dijete trebali prisustvovati online nastavi?
Od velike nam je važnosti da školsku godinu završimo u barem približno predviđenom roku, do kraja lipnja, kad započinju pripreme za novu školsku godinu i kad većina polaznika odlazi na godišnje odmore.

Zašto se ne održava individualna nastava na redovan način?
SOVA, kao i ostale obrazovne institucije, ne želi podcijeniti opasnost od širenja zaraze novim coronavirusom, a djeluje prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog stožera civilne zaštite za dobrobit svih polaznika.

Kako ćemo nadoknaditi izgubljenu nastavu?
Nastava će se odraditi online u dogovoru s profesoricom ili profesorom čim je prije moguće. Od 18.03.2020. uveli smo online tečajeve pa ne očekujemo previše izgubljenih sati u nastavi, koje ćemo nadoknaditi i ovim putem.

Hoće li moje dijete zaostajati s gradivom zbog drukčijeg načina izvođenja nastave?
U online nastavi pratimo redoviti plan i program tako da se to neće dogoditi, a potičemo sve roditelje i polaznike da ponavljaju do sada obrađeno gradivo. Upućujemo sve koji imaju mogućnosti da se priključe online nastavi u dogovoru sa svojim profesorom ili profesoricom.

Što je s natjecanjem Jun 4-6 za najmlađe u SOVI?
Za sada je natjecanje Jun 4-6 odgođeno. Svakako ćemo vas pravovremeno obavijestiti o svim promjenama, pratite naše stranice.

Što je s prijavama za Pearson ispit za najmlađe?
Pearson ispiti za sada nisu odgođeni, no trenutačno nismo u mogućnosti održati Jun 4-6 natjecanja koji prethode pripremama za ispit.

Na vašim web stranicama navedeni su  datumi ispita CAE ( FCE, CAE i CPE) u ljetnom roku. Hoće li se oni održati?
Prijave za CAE ispite u ljetnom roku su završene 27.04.2020. Ispiti u ljetnom roku održat će se prema predviđenom rasporedu, nemamo informacije o odgodi datuma polaganja ispita. Svu dokumentaciju potpisat ćemo naknadno, prije datuma održavanja ispita. Svakako ćemo vas pravovremeno obavijestiti o svim promjenama.

Održavaju li se ispiti o znanju i poznavanju jezika kao i ispiti za sudskog tumača  u SOVI redovno?
Ispiti se održavaju prema rasporedu koji redovito ažuriramo na našim web stranicama! Prijavite se na sova@sova.hr ili nas nazovite na broj telefona 01/4830 645 za sve dodatne informacije.

Kako SOVA provodi mjere zaštite od širenja coronavirusa u svojim prostorijama i među djelatnicima?
Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sve prostorije u SOVI redovito i često se prozračuju, čiste i dezinficiraju adekvatnim sredstvima za dezinfekciju. Djelatnici također provode sve higijenske mjere zaštite te se redovito izvještava o zdravstvenom stanju svih djelatnika i polaznika.